O nama

Radio postaja Ploče (RPP) započela je s emitiranjem 28. svibnja 1992. godine na frekvenciji 94,5 MHz

Na samom početku…

Radio postaja Ploče (RPP) započela je s emitiranjem 28. svibnja 1992. godine, na frekvenciji 94,5 MHz, u ratnim uvjetima. Osnovana s idejom da građane Ploča i doline Neretve obavještava o svim bitnim događajima u to vrijeme, vremenom je postala nezaobilazan izvor informacija, kao i medij koji je u tim teškim vremenima nastojao svojim slušateljima olakšati tadašnju situaciju.

Razvoj…

Nakon dvogodišnje pauze u radu (tijekom 2003. i 2004.), u proljeće 2005. Grad Ploče je otkupio sve udjele dotadašnjih vlasnika i tako postao 100 %-tni vlasnik Radija. Dobivanjem koncesije na gradskoj razini, RPP je 4. listopada 2005. nastavio s emitiranjem programa.

Danas…

Radio postaja Ploče d.o.o. jedini je koncesionar na području grada Ploča, ima četiri djelatnika: Joško Gnječ – direktor i glavni urednik, Mario Čović – glazbeni urednik i voditelj, Eleonora Doboš – novinarka i radijska voditeljica te Mario Grzunov – sistem administrator. RPP emitira vlastiti program 24 sata dnevno na frekvenciji 94,5 MHz, preko odašiljača snage 600 W, koliko dopušta koncesija na gradskoj razini, te ima čujnost od Stona, poluotoka Pelješca, Metkovića, Opuzena i Ploča, te dijela Makarske rivijere.

Prema istraživanju slušanosti nezavisne agencije, Radio postaja Ploče uvjerljivo je najslušanija radiopostaja na području doline Neretve s prosječnim brojem od oko 11.000 slušatelja. Prema istom istraživanju, u udarnom terminu od 8:00 do 17:00 sati u kategoriji punoljetnih slušatelja u naseljima između 5 i 20 tisuća stanovnika, Radio postaja Ploče je uvjerljivo najslušanija radiopostaja u cijeloj Dubrovačko – neretvanskoj županiji. RPP preko internet streaminga svoje svakodnevne slušatelje ima diljem Hrvatske, Europe, pa čak i u Americi, Australiji itd. RPP je član HURIN-a od kojeg je dobio i nekoliko priznanja. U prosincu 2012. godine HURIN je, Miroslavu Barbiru, tadašnjem direktoru i glavnom uredniku RPP-a, uručio nagradu “Zlatni mikrofon za radijska dostignuća” za emisiju o braniteljima “Uvijek vjerni”.

Na 10. Danima elektroničkih medija, koji su u studenom 2017. godine održani u Svetom Martinu na Muri, Radio postaja Ploče dobila je nagradu “Zlatni miš” za najbolju Internet stranicu lokalne radio postaje. HURIN (Hrvatska udruga radijskih nakladnika) spomenutu nagradu dodjeljuje za najbolju Internet stranicu radio postaje, koja se ističe grafičkom posebnošću, korisnošću, dizajnom, sadržajem te prezentacijom radio postaje. Za razliku od mnogih internet stranica koje koriste radio postaje, RPP stranicu koristi za promociju svog rada. Po tome je jedinstvena u Hrvatskoj jer se na www.radioploce.hr mogu naći vijesti vezane isključivo za RPP.

Prvu ekipu RPP-a činili su: Petar Cvitanović – direktor, te Jurica Vukojević, Milivoj Dugandžić, Vlado Škarica, Marela Bulat i Miroslav Barbir. Vremenom, kroz RPP je prošlo puno djelatnika, od kojih su neki postali poznati novinari.